top of page
  • Foto van schrijvercarola597

De Kanjerketting.

Bijgewerkt op: 20 mei 2021


Bij de eerste opname op 16 november 2017 in het Prinses Maxima Centrum toen onze jongste dochter de diagnose lymfeklierkanker had gekregen kwam de kanjerketting in haar (en ons) leven. Ik had er vaag wel eens iets over gehoord! De kanjerketting! Met van die vrolijk gekleurde kralen! Maar dat was toch voor ernstig zieke kinderen?! Ik besef nog niet echt dat ons kind daar nu ook bij hoort. Dat drong eigenlijk pas twee weken later tot mij door. Zelf vind ze het wel interessant want de ketting begint met de letters van haar naam, een kraal met het ankertje van de hoop en een kraal met het logo van het VOKK. Dat staat voor Vereniging Ouders Kinderen met Kanker. De V.O.K.K biedt deze kanjerketting aan.

ondertussen bekijk ik de folder die bij de kanjerketting hoort! De mooie gekleurde kralen in verschillende vormen moet je'verdienen'! Voor elke vervelende behandeling krijg je een kraal. Ondertussen helpt de verpleegkundige haar met het rijgen van de eerste verdiende kralen. Het liefst griste ik de kralen uit haar handen en gooide ze door de lange ziekenhuis gang! Hup! Weg ermee! Niet in ons leven zo’n kanjerketting! Weg met die stomme kralen! Maar ja? Dat doe je niet! Net zo min dat je het liefst als een klein kind op de grond wilt gaan liggen en heel hard krijsen en schoppen. Dat doe Je ook niet! Onze 12 jarige dochter vind de kanjerketting eigenlijk best interessant en nadat deze eerst een tijdje op het nachtkastje had gelegen hangt ze deze al snel aan haar infuuspaal als een soort trofee! Dit heeft ze al bij andere kinderen gezien die langslopen met een driedubbele ketting van een paar meter aan hun infuuspaal. In de tussentijd gaat de ketting ook nog mee naar school om aan de klas te laten zien. Wel even erbij gezegd om niet de ketting door alle handen van de kids in de klas te laten gaan. Wel heel leuk natuurlijk voor iedereen om de ketting van dichtbij te zien en te voelen maar voor de infectie en bacterie gevoeligheid van Cato niet zo handig. Het grappige is dat kinderen de ketting geweldig vinden. Sommigen lijken zelfs iets jaloers. De meeste volwassenen schrikken en moeten slikken. Helemaal als je de betekenis uitlegt waar de verschillende kralen voor staan. Maar gelukkig is de ketting ook niet voor de volwassenen bedoeld. Alhoewel? Je ziet ook heel veel ouders erg druk in de weer met het rijgen van de kralen aan de ketting. In de hoofdzaak om hun nu nog kleine kinderen later als ze ouder zijn, d.m.v de kralen uit te leggen wat ze hebben doorstaan. Maar zeker ook voor zichzelf. Het geeft ook een bepaald soort troost, alle kleuren, verschillende vormen het staat voor een vaak vervelende, pijnlijke behandeling waar je als ouder machteloos bijstaat en het niet van je kind kan overnemen. In een aantal gevallen eindigt de kanjerketting met een hartje en/of vlinder. Deze kralen wil geen van de ouders aan de ketting rijgen. Deze twee houden in dat het kind de moedige en oneerlijke strijdt tegen de kanker niet heeft gered. Soms staan we bij de kralenkast en noemt onze dochter de kralen op die ze heeft verdient. Deze verdwijnen in een leuke gekleurde zak zodat ze er later rustig voor kan gaan zitten om ze aan te rijgen.

* De gekleurde zak wordt gemaakt door vrijwilligers echt superlief dat zij dit doen.

Er zijn ook een aantal kralen bij die we echt niet aan de ketting willen. Zo vind Cato de ambulancekraal erg mooi maar dat betekent een (spoed) ritje in de ambulance. Dus nee! Die willen we echt niet!



2 dagen nadat ik dit stukje over de ambulancekraal heb geschreven heeft ze deze toch aan haar ketting kunnen rijgen. Met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht met hevig pijn in de rug en kortademig. Longontsteking die gelukkig met het ingrijpen met antibiotica snel onder controle was.


Iedereen gaat uiteindelijk voor de mooiste kraal. De bloemenkraal! Deze staat voor einde behandeling! Ze is nu nog geen 8 maanden bezig met de behandeling en heeft nu al 270 kralen aan de ketting waaronder 11x lumbaalpunctie, 12x narcose, bijna 90 prikken, 14x bloedtransfusies, en 35x pleister trekken (deze vind ze zelf het vervelends) 44 chemo’s.....en er gaan vast nog veel gekleurde kralen bijkomen want haar hele behandeling duurt 2 jaar. Nu nog 16 maanden te gaan om dan uiteindelijk de mooiste aan haar kanjerketting te rijgen! De bloem!! En daar gaan we voor!

* Dit verhaal heb ik geschreven in juli 2018.

16 november 2017 is ze gestart met de behandeling en 2 jaar later op 15 november 2019 was het eindelijk zover. Ze kreeg de laatste kraal voor aan de ketting. De bloemenkraal.

Inmiddels telt de ketting 433 kralen, vertelt elke kraal een verhaal en zijn we echt super dankbaar en trots dat ze de mooie bloemenkraal aan haar ketting heeft kunnen rijgen.


Een half jaar na einde van de behandeling heeft heb ik een foto shoot voor haar gewonnen bij Veroniek fotografie. Zij heeft ook een aantal foto's gemaakt van de kanjerketting


Prachtig filmpje...Elke kraal vertelt een verhaal:

Neem maar eens een kijkje op de site van de kanjerketting?

Het is ook mogelijk om een kanjerkraal of ketting te adopteren. Cato verkoopt zelfgemaakte kaartjes, fimosleutelhangers en gelukspoppetjes voor het goede doel. Elke keer kiest ze een ander goed doel waar ze zelf de afgelopen tijd mee te maken heeft gehad. Ze heeft al een bedrag aan Stichting haarwensen gedoneerd en een kanjerketting geadopteerd.





141 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page