top of page
  • Foto van schrijvercarola597

Zomerse Fimo Broches

Bijgewerkt op: 4 mei 2020


Kijk eens hoe leuk deze broches staan op b.v. een spijkerjasje? Het maken van deze zomerse broches lijkt heel moeilijk maar dat is het echt niet. Ze zijn gemaakt van Fimo klei. Fimo is erg fijn materiaal om mee te werken en is in ontzettend veel frisse en mooie kleuren te verkrijgen. De kleuren blijven na het bakken mooi helder. Leuke om deze vrolijke broches samen met de kinderen te maken. Je kunt met deze vrolijke figuurtjes ook sleutelhangers of een zomerse ketting maken. Lees dit blog met duidelijke uitleg en foto's hoe je zelf deze vrolijke figuren kunt boetseren.







Wat heb je allemaal nodig:

* Fimo klei in vrolijke kleuren. Voor de zomerse broches heb ik frisse kleuren gebruikt. Zoals voor de flamingo neonroze. Voor kinderen is er ook speciale Fimo deze heet Fimo kids. Deze is iets zachter. Maar de gewone is ook goed en zacht genoeg voor kinderen. De pakjes polymer klei van de Action kun je ook gebruiken, deze is ook prima om mee te werken. Zelf werk ik altijd en het liefst met Fimo.

* Gereedschap om de klei te bewerken: Ik gebruik fondant/klei spatels, mesje, saté of cocktail prikkers en een gladde plank of ondergrond om op te werken. Of kijk eens in een speelgoed kleidoos (b.v. Play Doh) die je misschien nog in de kast hebt staan daar zitten vaak ook verschillend klei gereedschappen bij. Ook gebruik ik fondant figuur uitstekers zoals nu bloemetjes. Maar je kunt natuurlijk ook op een makkelijke manier zelf bloemetjes maken.

* Broche speldjes (en eventueel button pinnen) voor de broches. De button pinnen gebruik ik meestal voor hele kleine broches. Nu heb ik voor deze broches de kleine broche speldjes met veiligheidssluiting gebruikt. Dit is voor kinderen veiliger en je hebt dan ook minder kans om het broche te verliezen. Als je sleutelhangers of kettingen wilt maken dan heb je kleine schroefoogjes nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij een goede hobbywinkel in de buurt of bestel deze anders online. B.V. Schroefoogjes: Hier Brochespeldjes: Hier

Om dit alles vast te lijmen heb je goede transparante (sieraden) lijm nodig of 3 sec lijm.

* Babydoekjes om tussen door je handen schoon te maken zijn ook makkelijk maar je kunt ze ook gewoon tussendoor wassen als je met een andere kleur start. De verschillende kleuren klei geven namelijk erg af dus als je van kleur wisselt is het handig om je handen goed schoon te maken. Vooral als je wit gebruikt.

Als je vingerafdrukken op de Fimo hebt dan kun je deze voorzichtig proberen weg te wrijven met je vinger.


* Een oven en een bakplaat of ovenschaal met een stuk aluminiumfolie. Bak de Fimo volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik bak de Fimo altijd 30 minuten op 110 graden en laat deze afkoelen in de oven. Ik haal ze er pas uit als ze bijna afgekoeld zijn. Let op want de Fimo wordt pas hard als deze afgekoeld is. Dus niet weer in de oven doen omdat je misschien denkt dat ze nog niet hard zijn.

* Zwarte en witte acrylverf en kwastje en Fimo glanslak. Als je dit laatste niet in huis hebt kun je ook een beetje glans nagellak gebruiken.

Hoe maak je de broches:


De pakjes Fimo zijn verdeeld in 8 reepjes. Voor ieder broche heb ik ongeveer 1 reepje gebruikt. Voor bijna alle basis onderdelen draai ik altijd bolletjes of rolletjes. Zie op de foto hoe je de flamingo opbouwt. Breng al deze onderdelen in de goede vorm en duw de onderdelen dan voorzichtig tegen elkaar. Maak een snavel van witte klei (let op: maak eerst je handen schoon) en zet deze goed vast aan de voorkant van het hoofd. Als je goed over de aanleg lijnen wrijft zie je deze niet weer. Vingerafdrukken kun je voorzichtig weg wrijven met je vinger.

(Zie foto) Voor de groene blaadjes draai je eerst bolletjes en deze duw je plat. Maak een puntje aan één uiteinde daarna duw je met een prikker de nerven in het blad. Als je zelf een bloemetje wilt maken draai je eerst 5 a 6 kleine bolletjes die je plat drukt, duw in het midden en onderkant met een bolvormige spatel de klei iets dunner/platter en vouw daarna de onderzijden tegen elkaar. Leg eerst de groene blaadjes op de kleifiguurtje en leg hier de bloemblaadjes bovenop. Draai nog één klein bolletje voor het bloemhartje en duw deze in het midden van de bloem. Alles voorzichtig aandrukken.

De lijnen in de ananas duw je er voorzichtig in met een saté prikker. De oogjes kun je op twee manieren maken. Je kunt ze er later na het bakken met acrylverf op schilderen met een klein kwastje (slaapoog) of stippen met een saté prikker voor een open oog. Maar je kunt ze ook gewoon van Fimo klei maken. Prik dan twee gaatjes op de plek van de ogen en leg hier twee gelijke zwarte bolletjes klei in en duw deze voorzichtig aan. Maak een mondje met de boogvormige klei spatel of als je deze niet hebt prik dan met een cocktail prikker in het midden en op de plek waar de mond moet komen. Maak op deze manier voorzichtig door met de prikker naar links en rechts te bewegen een mondvorm. Iets schuin omhoog krijg je een lachende mond en iets schuin naar beneden een sip mondje. Als je alleen een gaatje prikt en voorzichtig iets ronddraait krijg je een verbaasd mondje.


De stappen voor de cactus en de meloen. Bij de cactus leg je voor het bloempotje eerst de brede strook over de onderkant van de cactus. zorg dat deze mooi rond loopt, een soort bruggetje. Daarna duw je de bodem (halve cirkel) onder de pot en als laatste de smalle rand van de bloempot langs de bovenrand van de bloempot.

Bij de meloen leg je de witte en de groene platte stroken op elkaar en snijdt ze met een mesje recht af. Let erop dat de breedte van de strook om het ronde gedeelte van het rode van de meloen past. Snijdt aan de bovenkant de groen/witte strook gelijk met het rode van de meloen. De meloen heeft een dubbel bloemetje en de roze wangetjes zijn twee zachtroze plat gedrukte bolletjes.

Wil je sleutelhangers maken dan draai je de schroefoogjes in de kleifiguurtjes voordat je deze gaat bakken. Bij de broches hoef je niks te doen dat komt na het bakken.

Bak de kleifiguurtjes in de oven en volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking. Laat ze goed afkoelen voordat je ze gaat schilderen.

Als de figuurtjes goed zijn afgekoeld kun je de Fimo oogjes voorzien van een klein beetje glanslak. De oogjes gaan daardoor glimmen en de klei figuurtjes krijgen meer een sprekend uiterlijk.

Als je de oogjes gaat schilderen dan kun je met een (grijs) potlood eerst voortekenen op het figuurtje en aangeven waar het oog moet komen. Voor een open oog gebruik je de dikke kant van de saté prikker. Doop deze in de zwarte verf en stip hiermee het oog. Je kunt dit ook eventueel een paar keer op papier proberen. Als de zwarte verf droog is dan doop je met de spitse kant in de witte verf en zet hiermee een klein stipje rechtsboven in het zwarte. Voor een slapend oog teken je eerst met het potlood een boogje zodat je er met een fijn penseeltje over heen schildert. Verf de punt van de snavel van de flamingo zwart.


Als alle verf en lak goed droog is dan lijm je op de achterkant de broche speldjes. Gebruik hiervoor goede transparante lijm. Als je schroefoogjes hebt gebruikt dan kun je deze even met een saté prikker even iets lijm aanstippen zodat deze goed blijft zitten.


Veel succes en een fijne en vrolijke zomer!








93 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page